Dubium

Just another WordPress site

Γράμμα από το μέλλον


03/05/2014


Σκηνικό: Μια κοπέλα σε ένα μισοσκότεινο δωμάτιο πλημμυρισμένο από χάρτινα φύλλα, εξιστορεί μια ιστορία δυο ανθρώπων διαφορετικών.  Μεγαλωμένων με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετικές, αντίθετες ζωές.

Α: “Και όμως αυτές τους οι ζωές επηρεάζονται τόσο πολύ η μια από την άλλη, που ένα φύσημα της μιας μπορεί να προκαλέσει ένα νοσηρό τρέμουλο, μια εκκωφαντική κατάρρευση στην άλλη. Και όμως αυτή τους η απόσταση, αυτή τους η ασφαλής τομή που τους απαγορεύει τη συνύπαρξη, τους κάνει να πράττουν τόσο αδιάντροπα εις βάρος της ζωής του άλλου. Και δυστυχώς αυτό το προνόμιο το έχει. Μια πλευρά. 
Μπροστά της αποδιπλώνεται η ζωή των δυο ηρώων. Αχ θύμισες παλιές, γιατί με αποπλανείτε; Γιατί μου επιτρέπεται η μνήμη. Θέλω να ξεχνώ. Πρέπει να ξεχνώ. Με έχει αιχμαλωτίσει η μνήμη μιας τόσο ανούσιας ζωής στη δυστυχία. Βήμα δεν κάνω χωρίς να πέφτω στην παγίδα της.

Μα να! Σαλεύουν οι χώροι! Ο ένας λαμπερός και ο άλλος θεοσκότεινος. Δυο σώματα κουνιούνται, το ένα δύσθυμο, βαρύ, από την ηδονή, το άλλο ακούνητο, δειλό, παραλυμένο από την οδύνη.

Και εγώ εκεί παρούσα σε δυο μέλλοντες θανάτους, να εξακοντίζω την θρυαλλίδα της έκρηξης, με ένα ματσάκι λέξεων, με μια απλή ερώτηση. Σαν ένας χειρουργός που ανέτεμνε δυο νεκροζώντανους. Είμαι αθώα.  Μόνο μια ερώτηση έκανα. Στάθηκα απρόσεκτη. Λίγο σκληρή έστω, αλλά αθώα. Δεν υποψιαζόμουν ότι άγγιζα ευαίσθητες πληγές.

Πλησίασα διστακτικά στο σκοτεινό, γεμάτο πινελιές βρωμιάς και απελπισίας, παράπηγμα.
Σκυφτό τον βλέπω να υφαίνει σχέδια στον άνεμο, ημίτρελος να οικτίρει τη ζωή.
Τι σου λείπει περισσότερο;

Ντε Ριεν: Έχω καιρό να με δω σε έναν καθρέπτη. Αλλά σιγά σιγά με κυριεύει η κατάστασή μου χωρίς να μου είναι απαραίτητος κανένας καθρέπτης. Μια ανάμνηση, μια νοσταλγία ευτυχίας, υπήρξε η ευχή και η κατάρα μου. Με κρατούσε στη ζωή η ελπίδα πως θα την αποκτούσα πάλι. Με βασάνιζε η συνεχής οδύνη του να μην μπορώ να την ξαναζήσω. Τουλάχιστον ας γεννιόμουν εξ αρχής δυστυχής. Δεν θα το καταλάβαινα. Είναι η αντίθεση που σε λυγίζει. Η ανάμνηση, το όνειρο ενός καλύτερου παρελθόντος. Μπορείς να ξεριζώσεις τα όνειρα από μέσα μου;

Α: Λυπάμαι. Δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Ποια ήταν η μεγαλύτερή σου επιτυχία;

Ηρεμεί. Στέκει νηφάλιος, αδιάφορος, εξαντλημένος, όπως εκείνοι που έχουν μόλις βρει τα πάντα ή μόλις τα χουν χάσει όλα.

Ντε Ριεν: Να πεθαίνω κάθε μέρα, χωρίς να μπορώ να αφαιρέσω τη ζωή μου.

Μια ζωή τη ζωή κυνηγούσα. Μια ζωή προσπαθούσα να πιάσω την ευτυχία. Πετούσα το δίκτυ επίμονα και φιλόδοξα, μα πάντα αυτή η πολύχρωμη πεταλούδα μου ξεγλιστρούσε. Και όταν την αιχμαλώτιζα τύχαινε το δικτάκι μου να είναι σκισμένο. Κάποιος μου το χε χαλάσει.

Μια ζωή εξατμιζόταν η ευτυχία μου, πριν προλάβω να ξεδιψάσω. Και τώρα αφυδατωμένος, αποστραγγισμένος, από κάθε συναίσθημα, έμεινα νικημένος και ανίκανος. Πίνω δηλητηριώδη νερά, θολά, της οργής. Αυτά με κρατούσαν στη ζωή.
Μια ζωή εξατμίστηκε και εγώ χάθηκα στους ατμούς της κυνηγώντας αέρα.

Πάντα είχα κάτι να κάνω. Όχι, όχι παράπονο δεν έχω. Πάντα με απασχολούσαν τα είδωλα που έβλεπα στα κάτοπτρα  της ζωής. Πάντα κάτι με απασχολούσε. Απλά αυτό το κάτι ποτέ δε με ενδιέφερε. Πάντα η ευτυχία μου έμενε ένα είδωλο σε καθρέπτες που αρνήθηκα να σπάσω ώστε να τη βρω.

Τη ζητούσα. Πάντα τη ζητούσα. Απλά τη ζητούσα. Ποτέ δεν την διεκδίκησα. Πάντα έλεγα: «Δώστε μου την ευτυχία μου». Και συνεχίζω να λέω «Δώστε μου πίσω την ευτυχία μου». Είναι ασφαλές να κατηγορείς κάποιον άλλο για την απώλειά της. Για τη δυστυχία σου. Αλλά εγώ δεν είμαι που παραχώρησα τη διαχείρισή της σε άλλους;

Ναι το βλέπω καθαρά και δίχως τον καθρέπτη. Υπήρξα δειλός. Αλλά σήμερα θα τολμήσω. Ή ασφαλής θα είσαι ή ελεύθερος ανόητε Ντε Ριεν.
—————————————————————————————–

Α: Ο άλλος. Αυτός ο άλλος. Έκφυλος. Βασανισμένος από την λαχτάρα για πιο πολλά. Τον εαυτό του τον είχε χάσει. Ήταν σαν ένα δοχείο, παραγεμισμένο με κενό. Κενό έτοιμο να κατασπαράξει για να καλυφθεί.

Λαμπύριζε το δωμάτιό του, απαστράπτοντα τα ρούχα του, νωθρό το πρόσωπό του, γκρίζο το βλέμμα του. Η υπερβολή μιας οδυνηρής πολυτέλειας, που ποτέ δεν υπήρξε αντίθετό της. Η δυσβάσταχτη αιχμαλωσία του να κατέχεις. Η απόδειξη ότι αυτά που κατέχεις σε κατέχουν, γιατί άπαξ και τα κερδίσεις, αναλώνεις όλη σου την ύπαρξη στο να τα συντηρήσεις. Και φαντάσου να επιλέξεις να κατέχεις τα λάθος πράγματα. Η ανυπόφορη υπερβολή δημιουργούσε μια πνιγηρή ατμόσφαιρα, που έπνιγε ακόμα και αυτόν τον καημένο αρχιτέκτονα της. Είχε σιχαθεί τη λαγνεία που τον μάστιζε ο Γερό Ντυμπούρ. Την μοναξιά της δύναμής του την είχε σιχαθεί. Πάτησε, σκότωσε, χωρίς να αντικρίσει τον θάνατο που μοίρασε. 

Α: Ποια ήταν η μεγαλύτερή σου φιλοδοξία;

Ντυμπούρ: Να γίνω αθάνατος και μετά να πεθάνω.

Η ερώτησή μου φάνηκε τόσο αρμονικά να ταιριάζει στη σκέψη του. Απάντησε τόσο στιγμιαία. Μου έδωσε την εντύπωση πως είτε ρωτούσα, είτε όχι αυτό που είπε θα το έλεγε. Συνέχισε χωρίς να μου δίνει σημασία. Με τρόμαξε το παραλήρημά του. 

Ντυμπούρ: Γερό Ντυμπούρ δε σου έμεινε τίποτα άλλο να κατακτήσεις από τον θάνατο. Τίποτα δε μπορείς πια να στερήσεις από τους άλλους. Μπορείς μόνο να στερήσεις τη ζωή, από αυτό το σώμα, που στεγάζει την όποια ψυχή σου χει απομείνει. Μόνο έτσι σβήνει η δίψα.

Μια ζωή στρωμένη με ροδοπέταλα, μου υπενθύμιζαν. Δε ξέρω πως είναι τα ροδοπέταλα. Τι είναι τα ροδοπέταλα; Το αντίθετο από τα αγκάθια μου αποκρίθηκαν . Και τι είναι τα αγκάθια. Πολλά μου στέρησε αυτός ο πύργος. Πολλές λέξεις μου στέρησε η ασφάλειά του. Αγκάθια ούτε άγγιξα, ούτε είδα ποτέ μου. Τα περιγράφουν σαν κάτι που μπορεί να σε γεμίσει πόνο. Κάτι θα ξέρουν. Εγώ δεν ξέρω.

Δεν υπάρχει πιο ανιαρό πράγμα από την αιώνια λιακάδα Γερό Ντυμπούρ, εγώ αυτό ξέρω. Μια ανιαρή ζωή σε έκανε βαρετό. Άντε να βρέξει λίγο μπας και σωθούμε, μπας και λυτρωθούμε, μπας και ανθίσει κανα αγκάθι να μας τρυπήσει.  Ποτέ δεν ένιωσα βροχή, το ομολογώ. Δε με δρόσιζε η ψιχάλα. Μου προκαλούσε ένα κάψιμο, αντιθέτως. Αντί για τη βροχή που μαστίγωνε τους δρόμους, άκουγα ήχους νομισμάτων να διαλύονται σε μικρότερα κερματάκια, όλα στην αγκαλιά της γής. Και η γη; Το χρηματοκιβώτιό μου.

Είχα στ’ αλήθεια ότι ήθελα. Αυτοστιγμεί γινότανε δικό μου ότι επιθυμούσα. Μέχρι που συνάντησα εκείνον τον ατημέλητο άστεγο. Με χλεύαζε. Ο ημίτρελος τόλμησε. Με ταρακούνησε. Αρχισα να αναρωτιέμαι αν στ’ αλήθεια οι επιθυμίες ήταν δικές μου. Επιθυμώ ή νομίζω πως επιθυμώ; Ευτυχώ ή νομίζω πως ευτυχώ;

Μη σκέφτεσαι Γερό Ντυμπούρ. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι. Ώρα είναι να αποκτήσεις και συνείδηση.

Υποτιμάς τη δύναμη του νου Γερό – Ντυμπούρ. Τι σημασία έχει; Και μόνο να νομίσεις κάτι, αρκεί για να υπάρξει. Τι σόι αλχημιστής είσαι; Εδώ μετέτρεψες τις βροχοσταγόνες σε νομίσματα και τη γη σε συλλέκτη.

Αλλά πάντα κάτι μου έλειπε. Ακόμα κάτι μου λείπει.  Το κενό μεγαλώνει. Αυτή η πουτάνα η ηδονή με αποπλάνησε. Είναι θεριό και τρέφεται μονάχο του. Λερναία ύδρα που σε κατατρώγει. Σε κατακτά και σε θερίζει. Και σένα και όσους μπορεί μέσα από σένα. Και μετά σε αφήνει να πεθαίνεις από τη δίψα, εκεί που στέκεις μόνος σου, αφού όλα έχουν καεί από το δικό σου χέρι. Και κλαψουρίζεις σα βυζανιάρικο αποζητώντας περισσότερη ηδονή.

Τώρα καταλαβαίνω. Υπήρξα κενός. Εξ’ αρχής γέμιζα το κενό με αέρα, και άλεθα νοσηρούς ανέμους. Πώς θα καλύψω το κενό;

Α: Λυπάμαι. Δεν μπορώ να βοηθήσω.
———————————————————————————–

Ντε Ριεν: Τα δάκρυα είναι πιο πολλά και από σταγόνες μπόρας. Στα αστεία παίζαμε. Στα ψέματα παίζαμε. Το καταλάβαμε. Στα ψεύτικα ζήσαμε. Στα δάκρυά μου τώρα θέλω να πνιγώ και δε με αφήνουν. Εγώ τα έχυσα αφήστε τα να με πνίξουν πριν εξατμιστούν και αυτά.

Δεν σου ανήκουν. Δε σου ανήκει το νερό. Μου είπαν. Γαμώτο! Και έκανα τέτοια ιεροτελεστία. Ένα ένα χαιρέτησα τα χαρτόκουτα, ανέβηκα στη γέφυρα, πήρα απόφαση, όρθωσα το στήθος και βούτηξα.  Και πριν προλάβω να πέσω με περισυνέλεξε αυτό το γαμημένο το λαγωνικό και με καταδίκασε στη ζωή.

Δε τη ζητώ ρε, δε τη θέλω τούτη τη ζωή. Χωρίς ελπίδα, χωρίς φόβο, δεν τη θέλω πια τούτη τη ζωή. Είμαι ξένος. Δε τη γνωρίζω. Αφήστε να με πνίξω.

Δεν μπορείτε να μολύνετε ξένη ιδιοκτησία μου λένε. Εννοούν το νερό ή τη ζωή μου; Ξένα μου είναι και τα δυο. Να μολύνω τη ζωή μου με αυτό το βρώμικο νερό ή το νερό με αυτή τη βρώμικη ζωή. Δε μου ανήκει τίποτα πια.
———————————————————————————-

Ντυμπούρ: Τους κατείχα. Μου ανήκαν. Τους εγκλώβισα. Η μόνη κίνηση που αποφάσισα να τους επιτρέψω ήταν αυτή που παρεμβάλλεται στην άμπωτη και την παλίρροια. Σαν μια ανάσα τα όρια της οποίας καθόριζα εγώ. Αν πάρουν βαθιά ανάσα, θα σπάσουν τους καθρέπτες.  Αρκετά δειλοί για να με κερδίσουν. Αρκετά ευάλωτοι για να τους ευεργετώ. Τους κατείχα. Είχα το 70% του σώματός τους και δεν το υποψιαζόντουσαν.

Δεν έχω όμως ακόμα καταφέρει να γεμίσω το κενό, όσους από δαύτους τους μικρούς και αν καταπιώ. Μονάχα το θέαμα αυτού του κρίματος, που δεν του επιτρέπω ούτε καν τη ζωή του να σιγήσει, με γεμίζει με κάποια αμελητέα ηδονή.

Προς τι ο καγχασμός; Τους έχω καταδικάσει σε μια ζωή ανυπόφορη που δεν τους ανήκει. Καγχάζω για να μην κλάψω. Και εγώ στην ίδια κατάσταση είμαι. Μόνο που εγώ μπορώ.

Απενεργοποιήστε το λαγωνικό. Κλείστε το. Δεν αξίζω τη σωτηρία. Ούτε τη θέλω. Θα αντλούσα κουράγιο από το ότι είμαι σημαντικός ακόμα, αφού κάποιος ρισκάρει για να με σώσει. Αλλά μάλλον φόβος θα είναι.

Δεν αξίζω σωτηρία. Ήρθε η ώρα του θανάτου. Έτσι θα λυτρωθώ. Έτσι θα νικήσω. Αυτή είναι η δήλωσή μου και σεις να τη θυμάστε.

«Στο τέλος τέλος όλα είναι θάνατος. Στο τέλος τέλος αυτής της ζωής, όπως την καταντήσαμε, είναι  τύχη να σου επιτρέπεται να πεθάνεις. Τυχερός όποιος μπορεί να ελέγξει έστω το τέλος, αυτής της άχαρης ζωής».

Σταματά να γράφει. Σκέφτεται.
Ποια ήταν η μεγαλύτερή σου επιτυχία;
Να πεθαίνεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορείς να αφαιρέσεις τη ζωή σου.
Ποια ήταν η μεγαλύτερή σου φιλοδοξία;
Να γίνω αθάνατος και μετά να πεθάνω.

Ν.Β


Facebooktwittergoogle_plusmail

Δες και αυτό


Σχόλια για το “Γράμμα από το μέλλον


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *