Dubium

Just another WordPress site

Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και ο σάλος που προκάλεσαν. Η επίλυση του ζητήματος στα πλαίσια των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών


12/05/2015


1024px-Eugène_Delacroix_-_La_liberté_guidant_le_peuple

“Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό” – “La liberté guidant le peuple”, του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά εμπνευσμένο από την Γαλλική επανάσταση.

Με αφορμή τη μεταφορά λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στην ογκολογική πτέρυγα του νοσοκομείου Άγιος Σάββας συνοδεία μάλιστα του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή θέλω να εκφράσω την ταπεινή άποψή μου. Θα προσπαθήσω να είμαι υπεραναλυτικός, αναλύοντας διεξοδικά και λεπτομερώς κάθε πτυχή της σκέψης μου, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία απορία που να δημιουργεί τριβή και διενέξεις.

Από τη μια μεριά θεωρώ ότι όντως γίνεται εμπορευματοποίηση των Αγίων. Από την άλλη οι διάφοροι φερόμενοι ως υποστηρικτές της ατομικής ελευθερίας, που αυτοτιτλοποιούνται ως φιλελεύθεροι ή αριστεροί αντέδρασαν αναφέροντας ότι γίνεται περιφορά πτώματος ενός νεκρού κοριτσιού και δεν έπρεπε ο Υπουργός να παρευρεθεί σε κάτι τόσο αναχρονιστικό ή θρησκόληπτο. Είναι τέτοια η αντίδρασή τους που ουσιαστικά θέλουν να απαγορεύσουν σε όσους πιστεύουν ή και στον Υπουργό (που φαίνεται ότι πιστεύει πολύ) να εκφράσουν την πίστη αλλά και τα πιστεύω τους γενικότερα. Αντιδράσεις υπήρξαν και από αρχαιόθρησκους εθνικιστές οι οποίοι επίσης χαρακτηρίσαν τα λείψανα ως πτώμα.

Αφενός όντως επαναλαμβάνω ότι όντως γίνεται εμπορευματοποίηση των Αγίων. Επίσης κακώς τα λείψανα έρχονται με τιμές αρχηγού κράτους. Κανένας Άγιος δε θέλει λούσα και στολίδια. Ήταν ταπεινός στη ζωή του, ταπεινή πρέπει να είναι και η υποδοχή του (ειδικά σε περιόδους απόλυτης ανέχειας και οικονομικής εξαθλίωσης). Παράλληλα όντως ο μέσος πιστός δεν αντιλαμβάνεται την ποιότητα του Αγίου και προσέρχεται να προσκυνήσει τα λείψανα με αντιλήψεις ειδωλολατρίας.

Αφετέρου όμως η πτέρυγα όσων δεν πιστεύουν σε Θεό ή σε θρησκεία δεν πρέπει να χαρακτηρίζει αυτό που οι πιστοί θεωρούν ως ιερό, δηλαδή το σκήνωμα, ως πτώμα. Για τον πιστό αυτό το πρόσωπο είναι ιερό. Ο άθεος ή ο άθρησκος κάλλιστα μπορεί να κρίνει και σκληρά όλα όσα θεωρεί σε μία θρησκεία ή δόγμα ή λόγια ιερωμένων ως λανθασμένα (κάτι που κάνω και εγώ συχνότατα αφού δεν συμφωνώ με μια πλειάδα καταστάσεων και αντιλήψεων) αλλά όχι να καθυβρίζει κάτι που ο άλλος (ο πιστός εν προκειμένω) θεωρεί ως ιερό.

Αυτοί οι κριτές που χαρακτηρίζουν το σκήνωμα ως πτώμα, είτε αυτοχαρακτηρίζονται ως φιλελεύθεροι, είτε ως αριστεροί, είτε ως προοδευτικοί, είτε ως αρχαιόθρησκοι εθνικιστές, είτε χίλια δύο είτε, πρέπει από τη στιγμή που θεωρούν τους εαυτούς τους υπερασπιστές της ελευθερίας, να υπερασπίζονται την ελευθερία του άλλου με τον οποίο διαφωνούν (πιστού), να προσπαθούν να τον πείσουν με τον διάλογο (αν πείθεται) και όχι καθυβρίζοντας αυτά που πιστεύει ο άλλος ως ιερά και όσια. Επίσης να κατανοήσουν τα όρια της κριτικής που προανέφερα (κρίνουμε τα κακώς κείμενα κάθε θρησκείας, εκκλησίας, δόγματος, ιερωμένων) και όχι τα ιερά πρόσωπα του άλλου. Οφείλουμε σεβασμό τόσο σε όσους θεωρούν ως ιερό πρόσωπο τον Χριστό και τους Αγίους όσο και σε αυτούς που θεωρούν ως ιερό πρόσωπο τον Βούδα ή τον Μωάμεθ. Μπορούμε να κατακρίνουμε στα πλαίσια της φιλοσοφίας και της επιστήμης κάθε θρησκεία και τα δόγματα αυτής, Βουδισμό, Ισλαμισμό, Χριστιανισμό κλπ, όχι τα ιερά της πρόσωπα, ή αν θα κρίνουμε, θα κρίνουμε και θα κατακρίνουμε λόγια αυτών των ιερών προσώπων, κόσμια και όμορφα, σε πλαίσια ελευθερίας, δημοκρατίας και διαλόγου.

Δεν παίρνω θέση πιστού ή απίστου, Χριστιανού ή μη. Δεν αφορά κανέναν άλλωστε. Με απασχολεί να λυθεί απλά ένα θέμα που έχει προκύψει μέσα στα πλαίσια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ, όπως επίσης με ενοχλεί που δεν γίνεται διάλογος και όλοι αλληλοβρίζονται.

Θεωρώ λοιπόν ότι θα λυθεί το πρόβλημα αν εφαρμοστούν όλα όσα πιο πάνω ανέφερα. Με λίγα λόγια, υπάρχει μία εξαιρετική ρύθμιση στη Δημοκρατία και στην Ελεύθερη ή κατ’ άλλους φιλελεύθερη σκέψη. Η έννοια των ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ αυτής στα πλαίσια που έχω αναφέρει πιο πάνω ούτως ώστε να μη θίγεται ή να παραβιάζεται η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

images

Η Αγία Βαρβάρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Θέλοντας να εκφράσουμε έναν ευρύτερο ορισμό, τα δικαιώματα ενός ανθρώπου τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου ανθρώπου αλλά και εκεί που αρχίζουν (και δεν πλήττονται) τα δικαιώματα του συνόλου, δηλαδή της εθνικής ταυτότητας με ο,τι συνεπάγεται αυτό αξιακά (π.χ. οικογένεια, ήθη, έθιμα). Ειδικότερα μπορούμε να διευκρινίσουμε την δισυπόστατη Ελληνική εθνική ταυτότητα, την Ορθόδοξη αλλά και την Αρχαιόθρησκη. Ως εκ τούτου, προφανώς ένας Έλληνας πατριώτης μπορεί να είναι εκτός από Ορθόδοξος είτε αρχαιόθρησκος είτε και άθεος (σίγουρα ένας Έλληνας δεν επιτρέπεται να είναι θρησκόληπτος, θρησκομανής, τυπολάτρης και δογματολάτρης), αφού στην Αρχαία Ελλάδα όπως και σε παλαιότερο άρθρο (Θρησκευτικός ή πολιτικός όρκος και γενικότερα το θρησκεύεσθαι) ανέφερα…”Ούτε δόγμα θρησκευτικό ούτε ιερατείο ισχυρό και οργανωμένο υπήρξε στην Αθηναϊκή Πολιτεία, όπως και γενικότερα σε όλο τον Ελληνικό Κόσμο, ώστε να ποδηγετήσει την ελεύθερη σκέψη. Η θρησκεία των προγόνων μας δεν περιείχε ούτε ομολογία πίστεως ούτε κώδικα συμπεριφοράς, ελεγκτικό των συνειδήσεων. Δεν υπήρξε κανένα «θεόπνευστο» κείμενο που να περιορίζει την διανόηση.” Παράλληλα όμως, ασχέτως του ότι κάποιος δύναται να είναι θεολογικώς, φιλοσοφικώς και επιστημονικώς άθεος ή άθρησκος, οφείλει να σέβεται σε ιστορικό πλαίσιο την δισυπόστατη αυτή ταυτότητα, υπό την έννοια ότι οι προγονοί μας αγωνίστηκαν για κάποια πρόσωπα που θεωρούσαν ιερά. Επί παραδείγματος χάριν αφενός οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν είτε μονοθεϊστές είτε άθεοι είτε πανθεϊστές κτλ, αφετέρου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ένδοξος Έλληνας, ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος. Ασχέτως όμως ότι ο θεολογικώς, φιλοσοφικώς και επιστημονικώς άθρησκος ή άθεος σέβεται την ιστορία του Ελληνισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι παύει ή δε δικαιούται να κρίνει και να κατακρίνει τα θρησκευτικά βιβλία, το δόγμα, τη θρησκεία, τα λόγια και τις πράξεις ιερών προσώπων οιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, πάντα μέσα σε κόσμια πλαίσια, χρησιμοποιώντας φιλοσοφικά και επιστημονικά επιχειρήματα και στοιχεία. Όμως δεν είναι ορθό να προσβάλλει και να γελοιοποιεί, αυτά τα ιερά πρόσωπα καθεαυτά. H ανάλυσή μου είναι λεπτομερέστατη γιατί ο λαός μας αγνοεί ή ξεχνά τα βασικά, φανατίζεται και διχάζεται. Ως εκ τούτου προσπάθησα να στεγνώσω την ψυχή μου για να είμαι αντικειμενικός, να απευθυνθώ σε όλους, να δημιουργήσω κριτική σκέψη, προβληματισμό αλλά και ενότητα. Σεβόμενος τόσο τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες όσο και την συλλογική ελευθερία προσπάθησα να επιλύσω ένα πρόβλημα που διχάζει τον Ελληνικό λαό, θέλοντας πάντα να υπάρχει κοινωνική ειρήνη και λαϊκή σύμπνοια.

 

Μάριος Γεωργίου


Facebooktwittergoogle_plusmail

Δες και αυτό


Σχόλια για το “Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και ο σάλος που προκάλεσαν. Η επίλυση του ζητήματος στα πλαίσια των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *