Dubium

Just another WordPress site

Περί ψυχολογίας


15/09/2013


homeΨυχολογία και ψυχολόγος. Τομέας άγνωστος και παρεξηγημένος. Όπως καταλάβατε, είμαι ψυχολόγος. Μάλλον για να είμαι πιο σαφής, είμαι νέα ψυχολόγος. Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω ψυχολογία πίστευα πως είμαι γεννημένη να γίνω ψυχολόγος επειδή είχα την ικανότητα να ακούω τους άλλους, να αντιλαμβάνομαι το τι τους απασχολεί και μπορούσα να δώσω άριστες συμβουλές και να τους βοηθήσω.

Αυτό πιστεύετε και οι περισσότεροι. (Εκτός από τους επαγγελματίες ψυχολόγους βεβαίως βεβαίως). Λοιπόν σας πληροφορώ πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Και χαίρομαι αφάνταστα που δεν είναι έτσι. Το μόνο που ισχύει απο τα παραπάνω είναι η υπομονή του να ακούς! Και να έχεις υπομονή.

Λανθασμένα επίσης υπάρχει και το στερεότυπο της επίσκεψης σε ψυχολόγο, ή αλλιώς υπάρχει «ταμπού». Η σκέψη λοιπόν πως αν ζητήσεις βοήθεια, είσαι τρελός, ή αδύναμος . Θα εξηγήσω παρακάτω τον λόγο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια λανθασμένα στερεότυπα για τον κλάδο της ψυχολογίας και τους ψυχολόγους γενικότερα, που εαν πληροφορηθούμε σωστά θα κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη.

Πρώτα απ’ όλα θα παραθέσω κάποιες απαντήσεις ανθρώπων στο άκουσμα του επαγγέλματός μου, που δηλώνουν τα «πιστεύω» του μέσου όρου , και γιατί τελικά αυτές οι απαντήσεις δεν είναι και τόσο σωστές.

1. «Εγώ κάνω την τάδε εργασία . Συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο και όλοι σε εμένα λένε τα προβλήματά τους. Να δεις εδώ εγώ άτομα που ψυχολογώ κάθε μέρα στον χώρο που εργάζομαι » (ή την πιο hardcore παραλλαγή τύπου : «Εγώ που βλέπω τόσο κόσμο κάθε μέρα μπορώ να ‘κόψω’ φάτσες με την μία γιατί μια νύχτα δική μου όλη η ζωή σου, τι να μας πεις και εσύ»).

Λοιπόν, είναι προς τιμή σας να σας εμπιστεύεται ο πελάτης σας, ο συνεργάτης σας, ο κόσμος που συναναστρέφεστε γενικότερα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να έχετε την ικανότητα να ξεχωρίζετε τους ανθρώπους που αξίζουν να δώσετε τον χρόνο σας, και ανθρώπους που αποτελούν «κίνδυνο» για την ψυχική υγεία σας, με ο,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Όμως αυτά έχουν να κάνουν καθαρά με την σοφία που θα αποκτήσετε όσο μεγαλώνετε και από την μέχρι τώρα εμπειρία σας.

Τι είναι τελικά όμως η ψυχολογία; Ψυχολογία είναι μια επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη (κυρίως) συμπεριφορά και τις λειτουργίες του οργανισμού που έχουν επίπτωση ή σχετίζονται με την συμπεριφορά. Αυτό προκύπτει απο πολλή μελέτη, πολλές έρευνες που ανανεώνονται συνεχώς. Μελετάει το υποσυνείδητο, την αντίληψη, την προσοχή, τα συναισθήματα. Επομένως δεν μπαίνει ταμπέλα στους ανθρώπους «Καλοί» «κακοί» και δεν βρίσκει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων.

Το να βρει κάποιος μια λύση σε ενα πρόβλημα κατα τα δικά του πιστεύω, δέν είναι πάντοτε σωστή λύση. Αυτο που θα βοηθήσει να κανουμε ένας ψυχολόγος, είναι να βρούμε την ρίζα του προβλήματος, αν την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Η δύναμη είναι πάντοτε στον άνθρωπο. Απλώς τυγχάνει πολλές φορές να μην το ξέρει, ή να το ξεχνάει.

2. Πως με ψυχολογείς εμένα ;

Όχι. Το γεγονός πως εκεί έξω υπάρχουν ψυχολόγοι και τυγχάνει να τους γνωρίσετε έξω από τον χώρο εργασίας τους, δεν σημαίνει πως ταυτόχρονα μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Είναι άνθρωποι και όχι σκάνερ. Και σίγουρα το «καλός» ή «κακός» άνθρωπος δεν είναι αποδεκτός όρος στην ψυχολογία. Και δεν είναι τόσο εύκολο να βγει συμπέρασμα για κανέναν άνθρωπο με λίγα λεπτά γνωριμίας, ούτε καν μετά από πολλές συζητήσεις.Υπάρχει η φιλική προσέγγιση και η επαγγελματική προσέγγιση. Αυτά τα δυο δεν πρέπει να μπλέκονται μεταξύ τους . Είναι αντιδεοντολογικό και αντι-επαγγελματικό. Πληροφοριακά:

Δεν μπορεί να σας παρακολουθεί επαγγελματικά άτομο με το οποίο έχετε συνάψει συναισθηματικούς δεσμούς (συμπάθεια, φιλία, έρωτας). Και μην ξεχνάτε πως και οι ψυχολόγοι είναι άνθρωποι. Θέλουν στιγμές χαλάρωσης και παρέας και δεν βάζουν σε καμια περίπτωση τον «αυτόματο ψυχολόγο» (βλέπε αυτόματος πιλότος) όταν σας γνωρίζουν έξω απο το χώρο εργασίας τους.

3. Έκανα ένα τεστ στο ίντερνετ και μου έβγαλε πως είμαι ο «τάδε τύπος ατομου». Γλίτωσα τα λεφτά από ψυχολόγο.

Το θέμα σίγουρα δεν είναι τα λεφτά. Ο ψυχολόγος πληρώνεται για τον ίδιο λόγο που πληρώνεσαι και εσύ. Δουλεύεις και αμείβεσαι. Και σίγουρα δεν πληρώνεται για να κάθεται σε μια καρέκλα και να ακούει τις λεπτομέρειες του βίου σου χωρίς να υπάρχει λόγος. Τα τεστ που θα σου δώσει είναι πιστοποιημένα, άρτια μελετημένα και αναγνωρισμένα . Θα του πάρει ώρες ίσως να βγάλει μια εικόνα και όχι ένα συμπέρασμα. Τα τεστ στον κυβερνοχώρο είναι πολύ καλά ……..για να περάσεις την ώρα σου. Δεν θα σου δώσουν σε καμια περίπτωση ένα σαφές και έγκυρο συμπέρασμα , δεν έχεις την δυνατότητα επιλογής ,ούτε τη δυνατότητα ερώτησης αν υπάρχει κάποια ασάφεια.

Δεν έχουν να σου πουν τίποτα, στερούνται προβλέψεων απαντήσεων (πάντα μπορείς να ανήκεις σε κάποια άλλη απάντηση από αυτές που σου δίνονται να επιλέξεις, επομένως εσύ επιλέγεις την κοντινότερη, πόσο ακριβές μπορεί να ναι αυτό για σένα;).

Βέβαια υπάρχουν και κάποια τεστ τα οποία εμφανίζονται και σου συστήνονται ως «αναγνωρισμένα από το …….Πανεπιστήμιο» . Και μερικά ναι, είναι όντως αναγνωρισμένα , αλλά είναι ένα μέρος του τεστ και όχι όλο το τεστ. Και όχι, ένας ψυχολόγος δεν θα σου πει ποτέ αν είσαι ζηλιάρης, ή οποιοσδήποτε τύπος ανθρώπου, απλά επειδή δεν εντασσόμαστε ως όντα μόνο σε έναν τύπο ή ένα καλούπι. Αυτό μας κάνει ενδιαφέροντα όντα.

4. Έχω κατάθλιψη δυο εβδομάδες τώρα επειδή χώρισα τι να κάνω;

Η κατάθλιψη δεν έχει να κάνει με την κακή διάθεση και το αίσθημα λύπης μικρού χρονικού διαστήματος. Είναι μια σοβαρή διαταραχή και χρειάζεται ένα διάστημα κάποιων μηνών και μια σειρά συμπτωμάτων για να διαγνωστεί.

Όπως επίσης σπάνια παραδέχεται κάποιος ότι πάσχει από αυτή ή ότι χρειάζεται βοήθεια, έχει πολλά στάδια και σίγουρα δεν θεραπεύεται με μια συμβουλή! Πάνω από όλα χρειάζεται θέληση και προσπάθεια από τον άνθρωπο, από τον ψυχολόγο και πολλές φορές και από τον ψυχίατρο.

5. Μόνο οι τρελοί πάνε σε ψυχολόγο.

Αρχικά να διευκρινίσω πως όχι. Στην ψυχολογία δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση ο όρος τρελός και όχι δεν είσαι τρελός για να συμβουλευτείς ψυχολόγο. Πολλές φορές χρειαζόμαστε όλοι μια επαγγελματική βοήθεια για να πάμε παρακάτω, δεν είναι κακό . Δεν υποδηλώνει αδυναμία. Το αντίθετο. Το να ζητάς βοήθεια δηλώνει θέληση και δύναμη να συνεχίσεις και να αντεπεξέλθεις στα προβλήματα σου . Η δύναμη είναι μέσα σου και ο ψυχολόγος σου θα σε βοηθήσει να την ανακτήσεις.

Θα εντοπίσεις το πραγματικό πρόβλημα που πολλές φορές το αγνοείς, θα το αποδεχτείς και με βοήθεια θα το λύσεις έτσι ώστε να μην επανεμφανιστεί ποτέ.

Ελπίζω να έλυσα κάποιες από τις απορίες που όλοι έχουμε για αυτόν τον τομέα, και θα ήθελα πολύ να μάθω τι θα ήθελες ως αναγνώστης να ρωτήσεις σε θέματα σχετικά με την ψυχολογία έτσι ώστε να τα λύσω, ή να σε ενημερώσω παραπάνω.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

Κυριακή Τσιγαρίδα


Facebooktwittergoogle_plusmail

Δες και αυτό


Σχόλια για το “Περί ψυχολογίας


 1. ΓΕΩΡΓΙΑ says:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ,
  ΕΙΜΑΙ 24 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΩ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΙΜΙΟ .ΟΤΑΝ ΕΔΙΝΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΩΣΠΟΥ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΔΩΣΩ..Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΟΤΙΣΤΗΡΙΟ ..ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΣΩ ..ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ?

  • Thanasis says:

   Ελπίζω ν το διαβάσεις. Είμαι 24 χρονών, σήμερα 5/9/2015 που γράφω αυτό το σχόλιο και θέλω να δώσω φέτος πανελλήνιες ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ που ήθελες και εσύ. Ελπίζω να το διαβάσεις για να μου πεις τι έγινε…

 2. Νίκος says:

  Γειά σας ήθελα να ρωτήσω μπορεί ένας ψυχολόγος να καταλάβει από την πρώτη στιγμή αν κάποιος λέει ψέματα ακόμα και αν είναι καλός ψεύτης ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *