Dubium

Just another WordPress site

Να αγαπάτε με το μυαλό


01/01/2014


Αθήνα, χειμώνας 2013. Ένα κορίτσι γύρω στα έξι κι ένα μικρότερο αγόρι κάθονται στο τρόλλεϋ με την μητέρα τους δύο θέσεις πιο μπροστά. «Όταν λέμε πεινάω εννοούμε στην κοιλιά, μονολογεί το αγόρι, όταν λέμε σε αγαπάω όμως που εννοούμε;» «Εγώ όταν λέω σε αγαπάω εννοώ εδώ», απαντά το κορίτσι χαϊδεύοντας το κεφάλι του αγοριού.

Σε αγαπώ στο κεφάλι, σα να λέμε σε αγαπώ στο μυαλό.

Τι πιο όμορφο πράγμα να ζητήσει κανείς.

166773_3800178783061_152132054_n

Σε μια συζήτηση ένα από τα ατελείωτα φοιτητικά βράδια που ξεκινούν με την φράση «Ας βγούμε για μια μπύρα» και τελειώνουν με μπουγάτσα, πονοκέφαλο και λίγη παραπάνω αγάπη για τους ξενύχτιδες φίλους μας, γεννήθηκε στο μυαλό μου μια απορία. Ένα από εκείνα τα βράδια είχα ρωτήσει λοιπόν μια φίλη μου ποιο πιστεύει ότι είναι το ομορφότερο κομπλιμέντο που μπορεί να δεχτεί. «Εύχομαι να μεγαλώνουμε κάθε μέρα μαζί» μου αποκρίθηκε εκείνη. Πράγματι η ευχή να μεγαλώνουμε μαζί, να αλλάζουμε και οι δύο μα κόντρα στον καιρό να μένουμε οι ίδιοι άνθρωποι που αγαπηθήκαμε την πρώτη φορά είναι μια ευχή που αρμόζει και αξίζει μονάχα σε λίγους.

Η δική μου απάντηση ήταν σχεδόν αυθόρμητη «Αγαπάω το μυαλό σου». Σα να λέμε σε αγαπάω στο κεφάλι. Αγαπώ τις σκέψεις, τα ιδανικά σου, τον τρόπο που τα δυο σου μάτια βλέπουν τον κόσμο και οραματίζονται το μέλλον. Είμαι ερωτευμένος με τον τρόπο που συνδέεις τις στιγμές και τις αναμνήσεις με τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Με τον τρόπο που μεθάς με δυο ποτήρια κρασί, προφέρεις το σίγμα και αγαπάς λέξεις κρυμμένες σε σελίδες. Τα μαλλιά σου μπορεί να αλλάξουν, τα χέρια σου να τσαλακωθούν από τα χρόνια, μα οι ιδέες και τα μάτια σου δε θα μεγαλώσουν ποτέ. Θα μείνουν πάντα νεανικά. Όπως τη μέρα που σε γνώρισα.

fall in love

Να ερωτεύεστε λοιπόν κι εσείς και να αγαπάτε. Όχι επειδή ήρθε χειμώνας, κάνει κρύο και μας έχουν μάθει να συμπληρώνουμε πως είναι καιρός για δύο. Όχι επειδή τα χέρια δεν έχουν αξία αν δεν είναι για αγκαλιές. Μα γιατί ό,τι όμορφο κι αν μας συμβεί δεν έχει αξία αν δεν έχουμε κάποιον να το μοιραστούμε.

Να αγαπάτε γιατί είναι όμορφο να αναγνωρίζεις την μυρωδιά που φέρει πλέον ένα όνομα και κουβαλά φορτίο από ανάσες, σφυγμούς και στιγμές. Όπως οι εικόνες και οι λέξεις έτσι μια μυρωδιά ισούται με χίλιες αναμνήσεις. Ξέρετε, λένε πως η όσφρηση είναι η αίσθηση πιο άρρηκτα συνδεδεμένη με την μνήμη. Να περνάτε λοιπόν με αγάπη και να αφήνετε πίσω σας εικόνες. Ένα άρωμα και μία ιστορία.

Να αγαπάτε ακόμη γιατί είναι ωραίο την πρωτοχρονιά να έχεις ανθρώπους με τους οποίους εύχεσαι να περάσεις και την επόμενη. Γιατί είναι ωραίο τα μυθιστορήματα να βγάζουν νόημα, τα τραγούδια να αποκτούν πρόσωπο και οι επιστολές αγαπημένο παραλήπτη. 

1474504_686123281411943_760399180_n

Γιατί ο έρωτας κι η αγάπη είναι το πολυτιμότερο αλλά συνάμα και πιο ανεκτίμητο αγαθό. Απόδειξη άλλωστε είναι πως όσο μεγαλώνουμε η λίστα για τον Άγιο Βασίλη μικραίνει, καθώς σιγά σιγά συνειδητοποιούμε πως τα πράγματα που πραγματικά χρειαζόμαστε δεν αγοράζονται.

Να αγαπάτε γιατί είναι ωραίο να βάζεις στοίχημα με έναν άνθρωπο και να ελπίζετε με την ίδια αγωνία να κερδίσετε ή ακόμη και να το χάσετε μαζί. Είναι ωραίο να τολμάς το παραπέρα, το παραπάνω, το τώρα και το ανέκαθεν.

Να αγαπάτε κάθε μέρα κι όχι μόνο στις γιορτές, γιατί η αγάπη μπορεί να μετατρέψει μια τυχαία Τρίτη στην πιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Να αγαπάτε τους πληγωμένους, τους φοβισμένους, τους αποξενωμένους, εκείνους που χτίζουν τείχη γύρω τους, μα και τους ανθρώπους ανοιχτά βιβλία, που γελούν και διασκεδάζουν με όλους αλλά λένε πως δεν τους ταιριάζει και δε θέλουν ποτέ να αγαπηθούν.Να αγαπάτε όσους περισσότερους μπορείτε. Όλοι το χρειάζονται κι ας μην το παραδέχονται.

Να αγαπάτε τις μέρες αλλά και τις νύχτες.

Να αγαπάτε το μυαλό. Να αγαπάτε με το μυαλό. Άλλωστε η καρδιά δεν είναι παρά μια μεγάλη βαλβίδα. Όλο το συναίσθημα κρύβεται στις σκέψεις, στα βλέμματα και στις λέξεις.

Να αγαπάτε γενικά, ειδικά, απλά, περίπλοκα, αόριστα μα και πολύ πολύ προσωπικά.

this is it

Αγγελική Μαυρομμάτη


Facebooktwittergoogle_plusmail

Δες και αυτό


Σχόλια για το “Να αγαπάτε με το μυαλό


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *