Dubium

Just another WordPress site

Λίγα λόγια για τον πεσιμισμό και πως να γίνει φίλος σου


02/06/2014


449

 

 

“Τις τελευταίες μέρες έχω αρρωστήσει. Έχω σιχαθεί τα πάντα. Η ζωή μου είναι σκατά.

Κάθε μέρα τα ίδια. Ψάχνω μια δουλειά να βρω. Και λεφτά δεν έχω.

Αυτή η ανασφάλεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό μου. Ώρα με την ώρα βυθίζομαι όλο και περισσότερο. Τι μου συμβαίνει;

Όλοι οι φίλοι μου αποδείχτηκαν διπρόσωπα φίδια. Νοιώθω σαν να μην γνωρίζω κανέναν πια.

 

Είμαι μόνος μου. Όλοι μοιάζουν με προφυλακτικά, με καταλαβαίνεις; Μίας χρήσης εννοώ και στα γρήγορα..

Όλοι πρόθυμοι για πρόχειρες συζητήσεις και αστειάκια. Κι αυτά έπαψαν να επιδρούν πάνω μου, γι΄αυτό ξεκίνησα τα ηρεμιστικά.

 

Δεν την παλεύω…

 

Είμαι άρρωστος; Νόμιζα πως είμαι ξεχωριστός. Νόμιζα πως γεννήθηκα για κάτι ξεχωριστό. Έτσι μου είπαν…Μου είπαν ψέματα; Τα παρατάω όλα.

Δεν παλεύεται άλλη μια μέρα…”

 

Κάπου εδώ θα σε διέκοπτα με μια εκκωφαντική σφαλιάρα στο σβέρκο σου. Σίγουρα θα φώναζα “ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΙΣ; Πότε την πάλευες ρε; ΞΥΠΝΑ! Η ζωή δεν είναι παραμύθι! Δεν μπορούν να έρχονται όλα ρόδινα! Σταμάτα να κλαίγεσαι, βγες έξω, αγωνίσου! “. Αν ήσουν φίλος/η μου. Κι αν σε κοίταζα στα μάτια όταν μου ξεστόμιζες το μονόλογο της Μηδείας. Τώρα όμως δεν είσαι δίπλα μου. Και μπορεί να μην σ΄ έχω γνωρίσει ποτέ. Είμαι απλά ένα μάτσο γραμμές σε μια λευκή σελίδα, που προσπαθούν να βγάλουν κάποιο νόημα. Έχω μια συμβουλή να σου δώσω, λοιπόν. Βάλε λιγο πεσιμισμό στην ζωή σου! Ναι καλά διάβασες. Ρίξε μία πρέζα απαισιοδοξίας στο καζάνι της ζωής σου…

 

“Μα τι λες; Είσαι με τα καλά σου; Εγώ σου λέω είμαι στα πρόθυρα της αυτοκτονίας και συ μου λες να απαισιοδοξώ; Μου λες να αγαπήσω την καταθλιψή μου και να την κάνω και τρόπο ζωής μου;”. Ώπα, ώπα φίλε μου με παρεξήγησες. Κατ’ αρχάς άλλο πεσιμισμός άλλο κατάθλιψη. Με τον όρο καράθλιψη συνήθως εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Ο πεσιμισμός, αντίθετα με την κατάθλιψη, δεν είναι ψυχική νόσος. Ο πεσιμισμός θεωρητικά είναι φιλοσοφική στάση απέναντι στη πραγματικότητα που ζούμε.Μια.θεωρία που αντιμετωπίζει τον κόσμο και τον άνθρωπο με πολύ σκεπτικισμό, πιστεύοντας πως είναι κακός, γεμάτος πόνους, οδύνες, θλίψεις, βάσανα, φθορά και πλήθος προβληματισμών.

 

Κι εγώ πιστεύω ότι ο πεσιμισμός είναι εξαιρετικό κατασταλτικό της παράνοιας. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, κρίνοντας από την πρώτη ανάγνωση.

 

Ήδη από την αρχαιότητα, οι Στωικοί φιλόσοφοι θεωρούσαν την απαισιοδοξία ως τη αντίστροφη οδό προς την ευτυχία. Αποδέχονταν την ισορροπία στον κόσμο. Ο αγώνας για την επιτυχία και την ασφάλεια είναι μια ζυγαριά που «μπαλαντζάρει» διαρκώς με την αγωνία της αποτυχίας και την ανασφάλεια.

Στη ουσία λίγη απαισιοδοξία δεν λειτούργησε ποτέ ως ανασταλτικός παράγοντας στην ευτυχία κανενός, αντιθέτως μπορεί να δράσει ψυχοθεραπευτικά για το υποκείμενο. Και άμα το δεις διαφορετικά, η θετική σκέψη είναι η προσπάθεια να πείσεις τον εαυτό σου ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έκτακτα, κάτι που ενισχύει τελικά τη βεβαιότητα ότι αν δεν γίνει έτσι, θα είναι απολύτως καταστροφικό!!!

 

Στην τελική πιο προσγειωμένη και γήινη άποψη για τα πράγματα θα μπορούσε να έχει ένας πεσιμιστής, παρά ένας χαζοχαρούμενος. Ο χαζοχαρούμενος πετάει στα σύννεφα και θα τσακιστεί με την πρώτη στραβή. Ο χαζοχαρούμενος πιστεύει στις αύρες και στην θετική ενέργεια, πιστεύει στην βοήθεια εξ’ ουρανού και στο “όλα καλά θα πάνε”. Ο υγιής πεσιμιστής γνωρίζει πως όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Και οι κακοτοπιές δεν τον φοβίζουν, τις αποδέχεται σιωπηλά, σηκώνεται στα πόδια του και πεισμώνει να αποδείξει πως είναι λάθος. ΄Ισως τούτος ο κόσμος να αξίζει μία ακόμα ευκαιρία.

 

Η υγιή προσέγγιση του πεσιμισμού αρχίζει με κάποια βηματάκια κυνισμού και ισοπέδωσης…

 

Αρχικά, δεν είσαι ξεχωριστός. Κι αν το πιστεύεις αυτό πέρα από εγωιστής και νάρκισσος, είσαι και ανόητος. Δεν ξέρω ποιος σε εμπότισε μ’ αυτή τη ιδέα. Δεν είσαι ο μεσσίας της ζωής σου… Και σίγουρα δεν γεννήθηκες για κάποιο ανώτερο σκοπό. Για να σε προλάβω, με το “δεν είσαι ξεχωριστός” εννοώ πως δεν είσαι ανώτερος κανενός. Και όχι πως δεν έχεις αυτόνομη προσωπικότητα από τους άλλους. Μα θα μου πεις ” Η Lady Gaga πως τα κατάφερε στην ζωή της; Στις συνεντεύξεις της εκμυστηρεύεται την επίγνωση της διαφορετικότητάς της ήδη από την ηλικία των τριών ετών. Δηλαδή γνώριζε ότι θα ξεχωρίσει από τους άλλους, θα αναδειχτεί και θα γίνει πετυχημένη. Εγώ τι είμαι και δεν μπορώ να τα καταφέρω; Προβληματικός;”

Ηρέμησε φίλε μου. Αυτή η Lady Gaga είναι απλά μια περίπτωση. Να είσαι σίγουρος ότι για κάθε Gaga υπάρχουν χιλιάδες από πίσω της, “αποτυχημένες” περιπτώσεις, από εκείνες τις κοπελίτσες που τραγουδούσαν στο μπάνιο τους με την βούρτσα και πίστεψαν τόσο στην μοναδικότητά τους, ώσπου οι συγκυρίες, η αταλαντοσύνη, τα “κυκλώματα”, η ατυχία κτλ τις προσγείωσαν στο “άσημο” παρόν τους. Γιατί δεν ρωτάνε αυτές λοιπόν αν τα κατάφεραν;

Σκέψου αυτήν την αποδοχή του “δεν είμαι ξεχωριστός” ως σεισάχθειo από τον ιερό σου σκοπό. Ίσως έτσι ενισχυθεί η ευγνωμοσύνη σου προς αυτά που έχεις, ίσως επιτέλους να απολαύσεις τους καρπούς όσων έχεις πετύχει και να σταματήσεις να τρέχεις για το κυνήγι της ευτυχίας. Ίσως πάλι να ξελαμπικάρεις και με μια ψύχραιμη ματιά να δεις αυτό που αληθινά έχεις ανάγκη και όχι να πασχίζεις διαρκώς να αποδείξεις, ότι είσαι ικανός να υλοποιήσεις τα όνειρα του “άλλου”.

 

Δεύτερον, να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Οι αρχαίοι αποκαλούσαν αυτή την τεχνική “προμελέτη των δεινών”, ενώ η σύγχρονη ψυχολογία την ονομάζει “αμυντική απαισιοδοξία”. Ο πεσιμισμός συνδέεται κατά κόρον με την προετοιμασία για το χειρότερο δυνατόν σενάριο. Έτσι όταν αυτό έρθει, το άτομο δεν θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Έτσι μπορείς να αντιμετωπίσεις και τα χειρότερα, αν νηφάλια το προβλέψεις εγκαίρως. Το μέλλον αποδεσμεύεται από το αγχωτικό “success story”( που λεν και στο χωριό μου).

 

Σε χαιρετώ. Μόνο μην ξεχνάς.. Τα προβλήματα δεν λύνονται με θετική ενέργεια. Η ζωή δεν είναι διαφήμιση της Amita motion…

 

Γιάννης Κωσταντινούδης


Facebooktwittergoogle_plusmail

Δες και αυτό


Σχόλια για το “Λίγα λόγια για τον πεσιμισμό και πως να γίνει φίλος σου


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *