Dubium

Just another WordPress site

Εμείς…


23/08/2013


…οι αμφιβάλλοντες

the triumph of doubt

Εμείς που κάποτε λέγαμε «Όχι», δίχως σκέψη δεύτερη
Εμείς που κάποτε στεκόμασταν διστακτικοί στις προκλήσεις
Εμείς που κάποτε υπήρξαμε φοβισμένοι
Εμείς που κάποτε δεν πιστεύαμε στη δύναμη των ιδεών μας
Εμείς που αρχίσαμε να κάνουμε το ‘Όχι» μας «Μπορεί»
Εμείς που βαρεθήκαμε με αυτούς τους δισταγμούς μας
Εμείς που πάψαμε να υπακούμε στον φόβο
Εμείς που είπαμε πως, ίσως, μπορούν κάτι να καταφέρουν οι ιδέες μας
Εμείς που ενδώσαμε και είπαμε το «Ναι»
Εμείς που ο δισταγμός αποτελεί μια κάποια ανάμνηση
Εμείς που πια στην όψη μας ο φόβος, βλέπει έναν ισχυρό αντίπαλο
Εμείς με αυτήν την αυτοπεποίθηση
Εμείς είμαστε κάπου εκεί, σε ένα στάδιο. Ίσως του «Όχι», ίσως του «Μπορεί», ίσως του «Ναι».
Είμαστε πάντως έτοιμοι να κάνουμε τα βήματα.
Εσύ; Θα βηματίσεις μαζί μας;

Οι αρθρογράφοι του Dubium


Αδαμίδης Νίκος: Ο Νίκος είναι από την Αλεξανδρούπολη. Προβληματίζεται πάνω σε ζητήματα πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά και προβληματίζει και εμάς.

Ανδρεάδης Στέργιος: Ο Στέργιος έχει ένα εξάρτημα το οποίο μπορεί να αιχμαλωτίζει στιγμές. Είναι φωτογράφος και μας μιλά μέσα από εύθραυστες εικόνες. 

Βράντσης Νίκος: Δύσκολο πράγμα να μιλάς για σένα. Δύσκολο γιατί μου έχουνε δώσει μόνο πέντε σειρές. Ας περιαυτολογήσουμε λοιπόν. Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, και επισήμως άνεργος. Τα χρόνια της κρίσης τα περνώ αρθρογραφώντας, εκφράζοντας τους προβληματισμούς μου μέσα από την προσπάθεια του dubium, και παίζοντάς το κατά καιρούς δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Αυτά. Για τα υπόλοιπα διαβάστε τα άρθρα μου. Θα με καταλάβετε.

Γαρίδου Πασχαλίνα:

Γούτας Νίκος: Ποιητής στην καρδιά και το μυαλό ο Νίκος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Ζει για ιδέες και δράσεις που κοιτάζουν να αλλάξουν έστω λίγο τον μίζερο τούτο κόσμο.

Δαγκαλάκου Θεοδώρα: Τί φράση “άγριο νιάτο” την ξέρετε; Ε, λοιπόν η Θοδώρα είναι ακριβώς αυτό. Τσαμπουκάς, γεμάτη ιδέες και κυρίως πάθος για τη ζωή. Φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, κάπου ανάμεσα σε δουλειά και σχολή, προλαβαίνει και μας προβληματίζει με τα άρθρα της στο Dubium.

Δερβεντλής Χρήστος: “Πάντα πίστευα ότι η πρόοδος έρχεται από φρέσκα, καινοτόμα νεαρά άτομα. Για αυτό είμαι εδώ. Για να καινοτομήσω. Ξανά.” Μπορείς να διαβάσεις τις σκέψεις μου και στο προσωπικό μου blog και φυσικά στο dubium.

Δίντση Έφη: Η Έφη είναι 21 ετών και σπουδάζει στο παιδαγωγικό της Φλώρινας. Πραγματεύεται ζητήματα ανθρωπίνων σχέσεων δίνοντάς τους μια διαφορετική διάσταση. Τάδε έφη λοιπόν…

Ερεβιέραξ ΑυτοκρατορικόςΤζιτζικοπεταλωτή: Μεταξύ σοβαρού και αστείου υπάρχει μόνο το “και”.

Ζάχου Άννα: Her skin is white cloth, and she’s all sewn apart, and she has many colored pins, sticking out of her heart.But she knows she has a curse on her, a curse she cannot win. For if someone gets too close to her, the pins stick farther in.

Ζωγόπουλος Χρήστος: Φωτογραφία, μουσική, εικόνα, ήχος, τέχνη και ιδέες. Γράφει με τον φακό του και τις εικόνες του.

Ηλδικίδης Πασχάλης: Ζει και διακρίνει τον σουρεαλισμό της πραγματικότητάς μας. Εκεί που άλλοι τρελαίνονται αυτός αναλύει με χιούμορ. Να τα λέμε και αυτά..

Θεία Σούλα: Ιστορίες καθημερινής τρέλας μας περιγράφει με χιούμορ η θεία Σούλα. Ας την ακούσουμε να μας δίνει τις συμβουλές της.

Θεμιστοκλέους Κωνσταντίνος:

Ιζάν Τζαφέρ Ζαδέ: Ο Ιζάν είναι φοιτητής διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών. Αναλύει ζητήματα διεθνών σχέσεων, οικονομίας και επικαιρότητας.

Καϊάφας Ρίζος: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Από μικρό παιδί τρία πράγματα με ενδιέφεραν κυρίως: η πολιτική, η ιστορία και η μουσική. Είχα την πολυτέλεια να σπουδάσω και να ασχοληθώ και με τα τρία. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ζω στη θεσσαλονίκη και στον ελεύθερο χρόνο μου καταπιάνομαι με αξιολόγες ομαδικές προσπάθειες, όπως αυτή του dubium. Η στήλη μου δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρεται σ’ αυτές τις τρεις μεγάλες αγάπες της ζωής μου. Ελπίζω να διασκεδάσετε και να προβληματιστείτε διαβάζοντάς τις αφηγήσεις μου όσο διασκεδάζω και προβληματίζομαι κι εγώ γράφοντάς τις…

Καλοκύρης Θωμάς: Ο Θωμάς είναι δικηγόρος. Κατάγεται από τη Βέροια.  Απόφοιτος νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου θέτει κάποιους προβληματισμούς νομικής, ηθικής, πολιτικής -και όχι μόνο- διάστασης.

Καλπάκης Στέργιος: Ο Στέργιος  κατάγεται από τη Βέροια. Είναι πτυχιούχος του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης της Φλώρινας.

Καμπούρης Νίκος: Ο Νίκος κατάγεται από τη Νάουσα. Είναι απόφοιτος του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του Βόλου. Είναι από αυτούς που σΧΟΛΗάζουν συνεχώς και κακοπροαίρετα.

Καρανάτσιου Γιώτα: Η Γιώτα σπουδάζει και ζει στην Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του Πα.μα.κ και είναι αυτό που λέμε free spirit και είναι μέσα σε κάθε δράση που στόχο έχει να αλλάξει τον κόσμο.

Κελεμουρίδου Αλίκη: Η Αλίκη κατάγεται από τη Νάουσα. Σπουδάζει στη Λαμία. Δραστήρια, μέσα σε όλα, η ψυχή του εθελοντισμού, μοιράζεται τις σκέψεις της με τους φίλους του dubium.

Κολόζη Κάλλι: Η Κάλλι ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα. Μότο “Don’t mess with Karma. You ‘ll lose. It’s gonna win.”

Κολοκυθάς Κωνσταντίνος: O Κωνσταντίνος μοιράζεται προβληματισμούς και σκέψεις μέσα από τα όμορφα ποιήματά του με τους αναγνώστες του blog.

Λαβαντσιώτης Γιώργος: Ο Γιώργος κατάγεται από τη Νάουσα. Είναι φοιτητής στον Βόλο. Έχει πάθος με τη φωτογραφία και μιλάει μέσα από τις εικόνες που τραβά.

Λαδοπούλου Αναστασία: Η Αναστασία είναι φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ. Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και αγαπά το ραδιόφωνο. Σε έναν λευκό πίνακα θα μας σχεδιάσει τις σκέψεις της.

Λαζαρίδου Κατερίνα: Η Κατερίνα σπουδάζει και ζει στην Θεσσαλονίκη. Το πάθος της αφορά σε ζητήματα Ευρωπαϊκά.

Λειβαδίτης Νώντας: Ο Νώντας σπουδάζει Ιστορία και Αρχαιολογία στα Ιωάννινα. Είναι 22 χρονών και αγαπά το NBA, τον Παναθηναϊκό και άλλα που δε λέγονται.

Μάρα Κατερίνα: Η Κατερίνα αντιστέκεται στο άγχος της εποχής και σκιτσογραφεί πρόσωπα που όλοι βλέπουν μα κανείς δεν παρατηρεί.

Μαυρομμάτη Αγγελική: Από μικρή ως αυθεντική Θεσσαλονικιά είχα άποψη για το καθετί. Μεγαλώνοντας και ως φοιτήτρια πλέον Πολιτικών Επιστημών διατήρησα την αστείρευτη ανάγκη να εξερευνήσω τον κόσμο, να μάθω την αιτία πίσω από τις εξελίξεις και να αμφισβητήσω θεωρίες για να ανακαλύψω αρχές. Με απλή ματιά και ανοιχτό μυαλό ενημερώνομαι και ερμηνεύω τον κόσμο, την εποχή και τους ανθρώπους γύρω μου προσπαθώντας να τους παρακινήσω προς μια πιο ενεργητική αντιμετώπιση απέναντι στη ζωή. Παρακολούθησε, αφουγκράσου, ζήσε και ανταποκρίσου.

Μολύβας Σταύρος: Ο Σταύρος είναι φοιτητής στο παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης. Οι σκέψεις του μεταφράζονται σε υπέροχα ποιήματα.

Μουρατίδης Στέλιος: Ο Στέλιος είναι μια από τις πολλές ψυχές του dubium. Αλλάζει την μορφή του, διαλέγει τις μουσικές του, μοιράζεται τις μουσικές του γνώσεις μαζί μας.

Μπαξεβάνος Γιάννης: Ο Γιάννης Μπαξεβάνος είναι φοιτητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό του χρόνο αρθρογραφεί και σχολιάζει σε Ηλεκτρονικά (dubiumn.blogspot.gr, aixmi.gr) και Έντυπα (Φωνή της Ναούσης) Μέσα. Μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αντώνη Σαμαρά, αποτελούν τους πιο θερμόαιμους οπαδούς του Ολυμπιακού. (Twitter: @johnebambax)

Μυλωνέλης Ιωάννης: Γεννήθηκα και ζώ στη «Μητέρα Θεσσαλονίκη», όπως αποκαλεί την πόλη ο ποιητής Ν.Γ. Πεντζίκης. Είμαι τελειόφοιτος της σχολής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και φοιτητής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με σχέδια για μεταπτυχιακό και δεύτερη σχολή. Ενδιαφέροντα: λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία, φωτογραφία.

Παπαδόπουλος Ραφαήλ: O Ραφαήλ είναι φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Η πένα του αναλύει διεξοδικά πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, θρησκευτικά ζητήματα δείχνοντάς μας πως οι λέξεις και οι ιδέες ακροβατούν και συγκρούονται σε ένα σκοινί τεντωμένο.

Παπαδοπούλου Ζωή: Η Ζωή ζει στην Θεσσαλονίκη και σπουδάζει νομική στο ΑΠΘ. Τα ποιήματά της δίνουν ζωή στο dubium.

Παπαδοπούλου Μιράντα: Η Μιράντα είναι ιδιοκτήτρια της γνωστής επιχείρησης που μας παρέχει τα επώνυμα μπισκότα. Φυσικά το τελευταίο είναι ψέμα, καθώς τα κείμενά της είναι πιο γλυκά από εκείνα τα ανάλατα μπισκοτάκια.

Ποποβίδου Αναστασία –Μίλα: Η Αναστασία είναι απόφοιτος της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Με μια φράση μπορεί να περιγράψει τον εαυτό της. “Τα λόγια μου θα’ χουν ουσία, η σιωπή μου μια σημασία.” ΚΚ.

Πριγκηπάκος: Ο πριγκηπάκος είναι ο ήρωας μιας δικής του αφήγησης,και μας περιγράφει με παραμυθένιο τρόπο την πραγματικότητα που βιώνει και βιώνουμε.

Σαμαμίδας Κωνσταντίνος:

Σαπατόρης Χρήστος: Ο Χρήστος, μόνιμα ταλαιπωρημένος λόγω της αέναης κίνησης στην οποία βρίσκεται, όταν ευκαιρεί μοιράζεται τις σκέψεις του και τις προτάσεις του με το blog.

Τερζόγλου Φρόσω: Γεννήθηκα στις Σέρρες και είμαι φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πέρα από όλα τα άλλα, αγαπώ να γράφω. Κάθε μου κείμενο προβληματισμός που αποτυπώνεται, τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, παράθυρο για επικοινωνία με τους γύρω, αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο.

Τούφα Δόξα:Όταν φυσάει ανοίγω τα χέρια και νιώθω να λυτρώνομαι. Στόχος μου, να μένω αληθινή. Αγαπάτε με και παρατάτε με λοιπόν.. Δηλώνω λάτρης του μυστηρίου και κυνηγός μεγάλων στιγμών . . .

Τροχίδης Ηλίας: Ο Ηλίας κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών. Εύστοχη και αιχμηρή πένα που θίγει ζητήματα και προτείνει.

Τσακίρη Νικολέττα: Η Νικολέττα είναι φοιτήτρια φιλοσοφίας στο φιλολογικό τμήμα Θεσσαλονίκης. Κατάγεται και σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη.

Oppressed: Γεννήθηκα όταν έδυε ο ήλιος μια αυγουστιάτικη Δευτέρα στην μακρινή Γερμανία. Μεγάλωσα και συνεχίζω να μεγαλώνω με Λαικά,Ροκ,Έντεχνα και γενικά ό,τι ακούγεται όμορφα στα αυτιά μου.Βέβαια στο τσακίρ κέφι θα ακούσω ότι μπορείς και θες να φανταστείς. Δεν σπούδασα τίποτα γιατί για χροοοόνια στα μαθηματικά ως ρομαντική ψυχή επέμενα ότι 1+1=1. Τρώω κάθε μέρα κάτι γλυκό γιατί θέλω να πιστεύω πως παθαίνω υπογλυκεμία χωρίς βέβαια να ισχύει κάτι τέτοιο, πίνω φραπέ γλυκό με γάλα(σπάνια), τραγουδάω φάλτσα κάθε φορά που κάνω μπάνιο,προσφέροντας πρώτα ένα ουισκάκι στο κοινό μου έξω από την πόρτα. Πάρα πολύ συχνά κάνω λάθος επιλογές και όχι μόνο τις λούζομαι αλλά τις λούζω κιόλας με ultrex για να δω αν μένει τίποτα! Λέω τα πιο αστεία ανέκδοτα και απορώ που γελάω μόνο εγώ και όχι οι υπόλοιποι. Γράφω εξυπνάδες σε ένα τετράδιο που το έχω πάντα σε κοινή θέα και στέλνω τεράστια μηνύματα σε όσους ανθρώπους έχουνε μεγάλων διαστάσεων θέση στη καρδιά μου! Αδιαφορώ για την άποψη όσων δε με γνωρίζουν προσωπικά γιατί σημασία δεν έχει να αρέσουμε σε όλους αλλά σε όσους αρέσουμε, να αρέσουμε πολύ! Αυτά είχα να γράψω μιας και μου είναι πιο εύκολο να με παρουσιάσω εν ολίγοις!


Facebooktwittergoogle_plusmail

Δες και αυτό


Σχόλια για το “Εμείς…


 1. Στέλιος Νικ.Γαβαλάς says:

  Νίκο Βραντσή χαίρε ! … κάνεις λάθος !!!
  Δεν περιγράφεις μόνο τους παροικούντες στη Νάουσα, αλλά πλείστους όσους παροικούν σε πολλά, ανά την περιφέρεια … μεγαλοχώρια (πρωτευουσών νομών συμπεριλαμβανομένων).
  Στη γενιά σου πέφτει ο κλήρος ν ανατρέψει τα στερεότυπα που επικρίνεις !
  Ξεκινήστε να σχεδιάζετε την έξοδο από τ αδιέξοδα και πολλοί θα σας ακολουθήσουν !

 2. Θοδωρής Λάλος says:

  Καλημέρα σας
  Λέγομαι Θοδωρής Λάλος και είμαι εικαστικός/ζωγράφος.
  Ψάχνω, αν μπορείτε να με βοηθήσετε, για το μειλ της ποιήτριας Μιράντας Παπαδοπούλου για μια πρόταση που θα την ενδιαφέρει.
  Αν μπορούσατε να με βοηθήσετε θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας
  Θοδωρής Λάλος

 3. Heliotypon says:

  Παιδιά, μιά παρατήρηση χωρίς μεγάλη σημασία, αλλά που αφορά τον τρόπο που γράφουμε το ονόματά μας: Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες (και σε πολλές άλλες), όταν γράφουν το όνομά τους πρώτα γράφουν το “μικρό” και μετά το επίθετο. Εμείς εδώ γιατί το κάνουμε ανάποδα; Βλέπω τη λίστα των συνεργατών σας και νομίζω ότι διαβάζω τηλεφωνικό κατάλογο, ή κατάλογο αναφοράς στρατιωτών. Ναι, στο στρατό αναφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο. ‘Ενας ξένος θα νόμιζε (και έχει συμβεί πολλές φορές) ότι το π.χ. “Αδαμίδης” είναι το μικρό όνομα και αναλόγως θα σε προσφωνήσει. Κι αν θέλει να είναι πιο τυπικός θα σου πει: Dear Mr. Nikos” νομίζοντας ότι αυτό είναι το επώνυμό σου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *